SAHKOLAUDAT.FI

Sähköpotkulauta aloittelijan opas

Vaikka keskimääräinen sähköpotkulauta tuskin ylittää yli 30 km/h, monet ihmiset pelkäävät, että se osoittautuu vaarallisemmiksi kuin muut kulkemisen vaihtoehdot. Vaikka se on tosiasia, että sähköpotkulaudalla ajava on alttiimpi onnettomuuksille kuin autonkuljettajat, on olemassa turvatoimia, joita voit noudattaa. 

Sähköpotkulautojen suosio lisääntyy joka vuosi. Tällä hetkellä ajamiseen ei vaadita mitään ajo-opetusta, joten jokaisen olisi hyvä tietää perusasiat turvallisuudesta. 

Jos olet aloitteleva sähköpotkulautailija, tämä opas kattaa kaiken, mitä sinun tulee tietää: Lainsäädäntöä, turvavarusteet, ohjeita turvalliseen ajamiseen ja oikeat lukot, jotka estävät sähköpotkulautasi varastamisen. 

Kuinka ajaa sähköpotkulaudalla turvallisesti

1. Osta suojavarusteet

Kypärät

Kypärän käyttö on tärkeää päävammojen välttämiseksi. Pää- ja niskavammat muodostavat suurimman osan sähköpotkulautojen vammoista. 

Yleisimpiin sähköpotkulautoihin, joiden maksiminopeus on 30km/h, riittää pyöräilyyn tarkoitettu vaahtomuovikypärä. 

Jos sähköpotkulaudassasi on tehokas moottori ja se kulkee yli 30 km/h:n nopeudella, vältä kevyitä vaahtomuovikypäriä. Tarvitset kypärän koko pään vahvistuksella sekä visiirin suojaamaan kasvojen yläosaa. 

Näkyvyys

Näkyvyys on erittäin tärkeä osa liikenneturvallisuutta, varsinkin jos ajelet paljon yöllä tai tai hämärässä. Useimmissa sähköpotkulaudoissa on LED-valot (takavalot ja ajovalot), mutta varmista, että ne ovat riittävän kirkkaita ja toimivia. 

Monissa halvemmissa malleissa on liian himmeät valot, joten valokeila ei kulje kovin kauas. Joidenkin skuuttien valot yleensä välkkyvät tai himmenevät, kun akun varaus on alle 50 %. Varmista, että testaat skuuttisi valot ennen kuin päätät viedä sen ulos yöllä. Sinun kannattaa harkita ladattavien LED-valojen ostamista, jotka voit kiinnittää sähköpotkulautasi näkyvyyden parantamiseksi. 

On myös tärkeää, että olet ovat yhtä näkyvissä kuin sähköpotkulautasi. Kun ajat pitkiä matkoja tai pimeissä olosuhteissa, käytä heijastavalla vuorauksella varustettua takkia, jotta muut tienkäyttäjät huomaavat sinut. 

2. Sähköpotkulautoja koskevat määräykset ja lait

Sähköpotkulautoja koskeva tielainsäädäntö ovat hyvä olla tiedossa. Tässä yleisimpiä kysymyksiä ja vastauksia sähköpotkulautojen lainsäädännöstä.

Missä sähköpotkulaudalla saa ajaa?

Sähköpotkulaudalla saa ajaa siellä missä polkupyörälläkin eli pyörätiellä, tien pientareella ja kadulla.

Miten kovaa sähköpotkulaudalla saa ajaa?

Sähköpotkulaudalla saa ajaa enintään 25 km/h nopeudella.

Tarvitseeko sähköpotkulaudalla ajaessa käyttää kypärää?

Lain mukaan ei, mutta kypärän käyttö on erittäin järkevää. Onnettomuustilanteessa kypäränkäyttö voi ratkaista kohtalosi elämästä ja kuolemasta.

Pitääkö sähköpotkulaudassa olla valot?

Sähköpotkulaudassa tulisi olla ajovalo edessä ja heijastimella varustettu valo takana. Sähköpotkulaudassa pitää myös olla äänimerkinantolaite ja heijastimet.

Onko sähköpotkulaudassa ikäraja ajamiseen?

Ei ole. Virallisissa suosituksissa tosin sanotaan, että lapsen tulisi käyttää lautaa vanhemman valvonnassa. Perheen pienimmille ei kannata antaa käyttöön kaikista nopeimpia malleja, ellei niiden nopeutta saa rajoitettua pienemmäksi. Kypärän käyttö on erityisesti suositeltavaa lapsilla. Kaduilta vuokrattavissa sähköpotkulaudoissa ikäraja on 18 vuotta.

Pitääkö sähköpotkulautaan ottaa liikennevakuutus?

Kevyille sähköajoneuvoille ei tarvitse, eikä voi ottaa liikennevakuutusta.

Miten tehokas sähköpotkulauta saa olla?

Moottorin maksimiteho saa olla enintään 1000 W eli 1 kW.

Saako sähköpotkulaudassa olla istuin?

Yleisellä tiellä käytettävässä sähköpotkulaudassa ei saa olla istuinta, ellei se ole tarkoitettu liikuntarajoitteisten käyttöön.

Saako sähköpotkulaudalla ajaa kaksi päällä?

Sähköpotkulaudalla ei saa poliisin mukaan ajaa kaksi päällä, sillä skuutissa ei ole matkustajalle tarkoitettua istuinta. Takana olevalla ei ole mitään, mistä pitää kiinni, joten töyssyssä takana matkustava voi pudota ja aiheuttaa vakavan vamman helposti.

Saako sähköpotkulaudalla ajaa humalassa?

Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa humalassa, koska kuljettaja syyllistyy tällöin tankojuopumukseen. Sähköpotkulautoihin sovelletaan samaa lakia kuin polkupyöriin, joten poliisi voi sakottaa skuutilla humalassa ajavaa, jos toiminnasta aiheutuu vaaraa sivullisille.

Saako sähköpotkulaudalla ajaa talvella?

Sähköpotkulaudalla saa ajaa talvella, mutta talviajossa kannattaa muistaa muutama asia. Esimerkiksi ajotyyliä kannattaa muuttaa rauhallisemmaksi, mutta myös nopeutta kannattaa vähentää. Talvirenkaat voi myös asennuttaa, täyskumirenkaat, joissa on nastat talven lunta ja jäätä varten.

Tarkemmat säännöt ja rajoitukset löytyvät Traficomin sivuilta.

3. Totuttele sähköpotkulaudan ohjaukseen

Muissa ajoneuvoissa, kuten moottoripyörissä ja autoissa on pakollinen ajo-opetus. 

Koska sähköpotkulaudoissa ei ole ajokoetta, skuuttaajan on tärkeää hallita sähköpotkulautaa nopeissa tilanteissa,  ennen kuin lähtee tielle. Sähköpotkulautojen onnettomuudet ovat valitettavan yleisiä.

Aloita harjoittelemalla ohjaamista ja jarrutuksia avoimessa tilassa. Tyhjä parkkipaikka tai muu vastaava voi olla loistava paikka tehdä tämä. Muista käyttää kypärää turvallisuussyistä. Harjoittele ajamista eri nopeuksilla – monissa sähköpotkulaudoissa on kolme nopeustilaa, joten opettele hallitsemaan skuuttia näiden kanssa.

Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että olet tietoinen tiestä ja ympäristöstä, sillä kivi tiellä tai kuoppa voi aiheuttaa nykäyksen ja johtaa sinun vammautumiseen. Sinun tulee kiinnittää huomiota edessäsi olevaan maastoon, pieni naula tai piikki voi varmasti puhkaista renkaan sisärenkaan, jos et väistä sitä.

Aseta harjoitellessasi muutama este ja harjoittele ohjailua niiden ympäri. Tarvitset tätä kääntötaitoa liikenteessä ajamiseen välttääksesi törmäyksiä. Sähköpotkulaudan ajaminen on enemmän kuin kahvan liikuttamista ja siihen kuuluu myös kehonpainolla nojautuminen hallitumpien käännösten saamiseksi.

Sinun on myös harjoiteltava jarrutusta. Et voi koskaan tietää, milloin tielle tulee jotain, minkä takia joudut tekemään äkkijarrutuksen. Harjoittele nopeita ja äkillisistä jarrutuksia asettamalla toinen jalka tielle pysähtyessäsi. Runsas jarrutusharjoittelu estää sinua menettämästä hallintaa liikenteessä.

4. Tarkista sähköpotkulauta ennen jokaista ajoon lähtöä

Monet onnettomuudet johtuvat ajoneuvon eikä ajajan viasta. Vähentääksesi sen mahdollisuutta, tarkista aina sähköpotkulautasi ennen kuin lähdet ajamaan.

Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät vuokralautaa, jonka toimintakuntoa ei taata. Sinun tulee silti tehdä ajoa edeltäviä tarkastuksia vähentääksesi loukkaantumisriskiä.

1. Tarkista renkaat

Renkaissa tulee olla oikea ilmanpaine. Niissä tulee olla urat, eivätkä ne saa näyttää liian kuluneilta. Ilmatäytteisillä renkailla on suurempi riski hajota, joten tämä on todella tärkeää tarkistaa. Täyskumirenkaat ovat hyvä vaihtoehto, jos et halua huolehtia rengaspaineista tai renkaiden puhkoutumisesta.

2. Tarkista taittomekanismi

Tangon varren tulee taittua, avautua ja lukittua kunnolla. Varmista, ettei mitään ruuveja puutu, tai ettei ne ole löysällä. Et halua, että sähköpotkulaudan tanko heiluu ja taittuu alas ajaessasi.

3. Jarrutarkistus

Jarrut ovat turvallisuuden kannalta tärkeimmät. Ennen kuin lähdet ajamaan, paina jarruja varmistaaksesi, että ne toimivat kunnolla. Voit jopa ajaa erittäin hitaalla nopeudella muutaman metrin vain testataksesi jarruja. On yleistä, että jarrut löystyvät tai jarrupalat kuluvat. 

4. Havaitse oudot äänet

Kaikenlainen raahaaminen, kirkuminen tai vinkuminen voi olla merkki siitä, että jokin on menossa rikki tai irronnut. Toki eri sähköpotkulaudoissa jotkin äänet ovat suurempia, mutta skuutissasi ei pitäisi olla selviä vaurioita. 

5. Tarkista näyttö ja akku

Useimmat sähköpotkulaudat näyttävät akun varaustason näytöstä, jotta voit helposti tarkistaa sen. Yritä olla ajamatta skuutilla, jonka akun varaustaso on alle 50 %. Tämä johtuu siitä, että monet skuutit alkavat tyhjentää akkua nopeammin, kun se on alle 50 % mikä lisää käyttäjän virheiden, valojen himmenemisen ja onnettomuuksien todennäköisyyttä. 

6. Tarkista valot

Hyvät valot ovat kirkkaita ja näkyvät kauas, mikä tekee pimeällä ajamisesta helpompaa ja turvallisempaa. 

Kuinka lukita sähköpotkulauta

Sähköpotkulauta on helppo varastaa ja ne ovat arvokkaita, joten ne kiinnostavat varkaita. Ne ovat kevyitä ja rullaavat yleensä pois ilman, että niitä tarvitsee käynnistää. Siksi on suositeltavaa ostaa kokoontaitettava sähköpotkulauta, jotta voit kuljettaa sitä mukanasi minne ikinä menetkin. 

Jos kuitenkin joudut jättämään arvokkaan sähköpotkulautasi ulos, on erittäin tärkeää käyttää skuutissa lukkoa.

U-lukko

U-lukot ovat käteviä lukkoja, jotka yhdistävät pyörän pylvääseen. U-lukot ovat vaikeampia rikkoa, eikä niitä voi leikata samalla tavalla kuin ketjulukkoa. Ne voidaan helposti kiinnittää eri paikkoihin ja estää skuutin nostamisen ja viemisen pois. 

Jarrulevylukko

Monet sähköpotkulautojen omistajat käyttävät levyjarrulukkoa estääkseen skuuttinsa varastamisen. Vaikka se on hyvä konsepti – estää pyörien liikkumisen, se toimii paremmin moottoripyörissä ja muissa ajoneuvoissa. Levyjarrulla varustetun skuutin voi silti varastaa kantamalla mukanaan, varsinkin jos se painaa alle 30 kiloa. Jos päädyt jarrulevylukkoon, niin suosittelemme hälyttyävää versiota. Se herättää huomiota ja varkaat eivät varmasti tykkää siitä!

Yhteenveto

Monet onnettomuudet voivat johtua ajoharjoittelun puutteesta ja käyttäjän virheistä. Sähköpotkulaudat eivät ole luonnostaan vaarallisempia kuin muut ajamisen muodot, mutta vaativat jonkin verran taitoa ja valppautta ollakseen turvallisia tiellä. 

Varmista, että käytät turvavarusteita suojataksesi itsesi mahdollisilta iskuilta sekä heijastavia vaatteita näkyvyyden takaamiseksi hämärällä ajon aikana. Käytä aina kypärää! Tästä turvavinkistä ei voi neuvotella ja se voi ratkaista, saatko vakavan aivovamman vai et. 

Viime kädessä sähköpotkulaudalla ajamisen pitäisi olla hauskaa. Kun olet hieman harjoitellut ja käytät kypärää, ei ole mitään syytä, miksi et voisi alkaa rakastua päivittäiseen ajamiseen. 

Lisää aiheesta